„Zapisane w kajecie – sekrety kuchni kresowej i nie tylko”
to temat kolejnej lekcji muzealnej dla dorosłych.
Zapraszamy 11 marca 2018 r. o godz. 16:00, do siedziby Muzeum, przy ul. Świdnickiej 30
Lekcję poprowadzi Janusz Głód – historyk, autor publikacji z zakresu historii regionalnej i etnografii, nauczyciel, popularyzator wiedzy o Małej Ojczyźnie.
Ta lekcja to ciekawe przedstawienie obyczajowości i przepisów kulinarnych, w oparciu o notatki z odnalezionego zeszytu z przepisami kulinarnymi mieszkańca Kresów, obejmującego zapiski z lat 1930-1941.
Kuchnia Kresowa w Dzierżoniowie? Dziedzictwo Kresowian w powojennej rzeczywistości Dzierżoniowa jest niezwykle ważne ze względu na dużą liczbę mieszkańców pochodzących z Kresów, którzy po wojnie osiedlili się w naszym mieście i okolicznych wsiach. Dodatkowo, rozwój przemysłowy Dzierżoniowa w latach 60. XX w., wpłyną na migrację ludności z pobliskich miejscowości, w tym Kresowian, właśnie do Dzierżoniowa.
Lekcje muzealne dla dorosłych to mini-wykłady trwające 45 min. organizowane są w niedziele o godz. 16:00.
Wstęp bezpłatny – bez konieczności rezerwacji miejsc.
Zapraszamy!